Socialpsykiatri

.

Generositet och tillit börjar med en utsträckt hand


Vår definition av begreppet socialpsykiatri är en sammanfattning av de insatser som individer med psykiskt
funktionshinder kan få av den kommun den behövande bor i. Det handlar ofta om olika typer av boenden,
boendestöd till olika former motivations- och påverkansprogram, olika slag av sysselsättning och interaktioner för att bygga upp positiva sociala nätverk.

 

Vi utgår alltid från att det är den enskilde individens behov och mål som måste lägga grunden för insatsen. Det är vårt arbete att utifrån individens uttalade och outtalade behov samt mål erbjuda rätt insatser. Vi skall vara den trygga hjälpande handen. Det är vårt arbete att arbeta upp tilliten till vår vilka och kunskap att nå målet gemensamt. För att uppnå en sådan tillitsfaktor krävs hög grad av omvärldsförståelse och hög grad av samverkan. De insatser vi föreslår och som följer av vår modell återfinns också i Psykiatrireformens sex grundprinciper;

 

 • Samma rättigheter och skyldigheter som andra medborgare.

 • Insatser med god kvalitet efter individuella förutsättningar och behov.

 • Insatser baserade på egna val och prioriteringar.

 • Tillgång till nödvändiga insatser lokalt i samhället.

 • Insatser för att stödja oberoende och integritet.

 • Insatserna skall utformas så att de stödjer den enskildes välfärd

 

Vi har också frivilligt valt att i större grad ta hänsyn till det sociala perspektivet, behovet av en generös välfärd och ett ansvarstagande om att våra insatser på sikt skall leda till lägre välfärdskostnader, trots att vi uppnår en ökad generell välfärd.

 

Det är avgörande för utfallet varje omsorgs eller rehabiliteringsåtgärd att den enskilda personen själv deltar i arbetet att beskriva och definiera sina mål. Det är här vår modell om den hjälpande handen kommer till sin rätt. Vi kan hjälpa dig utifrån de egna och omgivningens förutsättningar för att uppnå målen. Att lära sig att sätta upp mål och delmål, som individen själv tror på och känner sig kunna uppnå, kräver kunskap och förmåga.


Att delta i en sådan process, där man samtidigt erhåller kunskap och förmåga och tillit till den samma motiverar och engagerar till det aktiva deltagande som är nödvändigt för ett positivt utfall. Samverkan med andra myndigheter, kommunen, arbetsförmedling, näringslivet, försäkringskassan, socialtjänsten liksom kulturlivet och anhöriga är avgörande för att den behövande skall lyckas nå sina mål.



Kvalificerade stödboenden                

TryggFramtids stödboende har erfarenheter inom behandling, socialt arbete samt vård och omsorg. Våra stödboenden är specialiserade inom områden som inkluderar klienter med NPF/diagnoser, hantering av kriminalitet, missbruk samt stöd vid psykosocial och psykisk problematik.

 

Alla våra stödboenden får kontinuerlig stöttning, handledning och samarbetar nära med TryggFramtids behandlingsteam, som består av läkare, beteendevetare, kvalificerad kontaktperson och behandlings- och socialpedagog.

Vi efterlever att erbjuda en trygg och stöttande boendemiljö där varje individ kan utvecklas och nå sin fulla potential.

 


Kompetensförsörjning

- Verksamhetschef.

- Kvalitetsansvarig.

- Intern Läkare.

- Behandlings/ Socialpedagog.

- Kvalificerad Kontaktperson.

 

Färdighetsträning och åter integrering 

Vi fokuserar också på åldersadekvat återintegrering, ADL-färdighetsträning, främjande av pro-sociala relationer, engagemang i meningsfulla aktiviteter, samhällsorientering samt erbjuder möjligheter till utbildning, praktik eller studier.

 

TryggFramtid, i linje med Metodguider 

TryggFramtid Team jobbar efter evidensbaserade metoder, samtliga i enlighet med

Socialstyrelsens metodguide, inom: kriminalitet, missbruk, NPF, återintegrering samt kvalitativ livsutveckling- av egen kraft (AEK).

 

”av Egen Kraft” (AEK)                                          

trygg framtids principiella återintegrering    

Våra stödinsatser erbjuder en omsorgsfull och trygg miljö.

Ett stödboende kan se olika ut, olika i strl/ kvm och planlösning, ligga i olika städer och orter runtom i landet.

 

Placering utvärderas ihop med uppdragsgivare och placeringsansvarig chef.

Bakgrund, historik och behov av samtliga stödinsatser granskar noga i

”Risk och Förhandsbedömning” för bästa möjliga matchning.

 

Inför placering tecknas handlingsplaner som noga bryter ner mål och delmål som TryggFramtid åtar sig att utveckla hos klienten.

Inledningsvis tillgodoses basala behov, kläder, mat och husrum.

Nästa steg är kartläggning om detaljer i vård och omsorgsbehovet, samtliga medicinering och vårdinstanser förvaltas, handlingsplan tecknas och klienten får rätt stöd i rätt tid.

 

Våra kartläggningar bryter ner delmål, utöver: vård, omsorg tillgodoses behandlingsinsatser integrerat med sociala färdigheter och en återintegrering i samhällsnormer.

 

Från Stöd till Självförsörjning och livskvalité

Vi på TryggFramtids stödboende har en tydlig inriktning mot att främja åldersadekvat återintegrering, ADL-färdighetsträning, pro-sociala relationer, engagemang i meningsfulla aktiviteter, samhällsorientering och möjligheter till utbildning, praktik eller studier. Vårt främsta mål är att hjälpa varje individ att uppnå självständighet och självförsörjning, och därmed bli en aktiv och bidragande samhällsmedborgare.

Genom att prioritera återintegrering och ADL-färdighetsträning strävar vi efter att klienterna ska utveckla de färdigheter och den självständighet som krävs för att ta ansvar för sina egna liv. Vi främjar även pro-sociala relationer och engagerar våra klienter i meningsfulla aktiviteter för att stärka deras sociala och emotionella kompetens.


Vår samhällsorientering går utöver att bara lära klienterna om samhället; vi inspirerar dem att vara aktiva deltagare och bidra till samhället. Genom att erbjuda utbildning, praktik eller studier ger vi dem möjlighet att utveckla sina färdigheter och förverkliga sina ambitioner. Vi tror på att uppmuntra självständighet och främja att våra klienter blir aktiva och stolta samhällsmedborgare som kan bidra till samhällets positiva utveckling.

 

Holistisk vård och omsorgskedja

Inom TryggFramtid erbjuder vi omfattande stöd med vård, omsorg samt behandling som följs upp av TryggFramtids team. Vidare erbjuds Behandlingsprogram så som KRIM (Kriminalitet som livsstil), ÅP (återfallsprogram), rePulse (impulskontroll/ högre grad av kontroll, utveckla sociala färdigheter), ACRA alt CRA (Adolescent Community Reinforcement Approach, f missbruksproblematik).

 

Kartläggning av Läkare samt Beteendevetare:

- Kartläggning: missbruk av droger och/eller alkohol (IDS-100, AUDIT&DUDIT).

- Kartläggning: psykosocialt och psykiskt mående (ADAD, AAI, GD-7, IES 5-stufig, ISI, LSAS-SR, MADRS-SR, NODS x2, mlf).

- Kartläggning: ADL (allmän daglig livsföring/ livskvalité)- med färdighetsträning och samhällsorientering i via hemmet.

- Kartläggning: kriminalitet (PIKT samt ADAD).

 

Förstärkt socialt stöd                       

Behandlings/ Socialpedagog alt Kvalificerad Kontaktperson.

Med stödjande biroller som genomsyras av omsorg och ett engagemang för pro-social samvaro kan klienter ytterligare förstärkas i sin sociala, psykiska eller beteendemässiga utmaning. Genom stödboendets insatser, Behandlingsteamet och inkludering av biroller erbjuder TryggFramtid ett holistiskt koncept som främjar utveckling inom alla områden.

 

”TryggFramtid, där omsorg, vård och behandling integreras.

Vi strävar mot en framtid där varje klient kan upptäcka och utveckla sin potential, skapa ett meningsfullt liv och återgå till en sund, social och tillhörande samvaro.

 Baserat på klientens ålder, mognad och kapacitet bygger vi tillsammans en framtid

till ett självständigare liv”.

-TryggFramtid