Familjehem

.

Familjehem


Familjehem, Behandlingsfamilj och Jourhem


Flera familjehem som vi använder har utbildning inom- eller erfarenhet från socialt arbete. Vissa familjehem som är specialiserade inom diagnoser, kriminalitet och ångestproblematik. Alla familjehem stöttas av en familjehemskonsult från vårt behandlingsteam med kunskap inom aktuellt område. Behandlingsmetoder som finns att tillgå är bland annat KBT, Kriminalitetsprogram,12-steg. Vi har familjehem främst i Stor Stockholm och Uppsala.


Våra familjehemskonsulenter har adekvat utbildning, så som socionomutbildning, beteendevetare eller likvärdig utbildning. Konsulenterna genomgår även handledarutbildning, Ett hem att växa i. Vi rekryterar omsorgsfullt och lägger stor vikt vid personlig lämplighet.


Vår erfarenhet visar att kontinuitet, kompetens och kvalitet ger en trygghet för barnen, familjehemmen och socialtjänsten. I det dagliga arbetet tar vi ett helhetsansvar genom att effektivt samordna socialtjänstens uppdrag och arbetar i team kring de placerade barnen och ungdomarna. 


Vi  säkerställer kvaliteten i våra familjehemmet enligt BBIC.


Maria Tellberg

Beteendevetare 

Familjehemsansvarig

Maria@tryggframtid.se



Just nu söker vi familjehem


Har ni plats över, både i hemmet och hjärtat, till att ge ett barn eller en ungdom en stabil och kärleksfull tillvaro? 


Vi välkomnar alla typer av familjer och bakgrunder. Dessa är våra grundkriterier:

  • Stabil livssituation
  • Tid, engagemang och känslomässigt utrymme

  • Ett ledigt rum hemma
  • Om det finns barn i familjen, ska alla barn (även ditt/era egna) ha ett eget rum
  • Om du/ni har egna barn ska de vara äldre än tre år










Behandlingsfamilj 

En behandlingsfamilj tar emot barn eller unga som är i behov av extra stöd. En skillnad mot att vara familjehem är att du som behandlingsfamilj samarbetar i ett nätverk av professionella och förväntningarna på dig är högre, men även arvodet och det stöd och lärdomarna du får. Likt ett familjehemsuppdrag så bor barnet hos dig som behandlingsfamilj under en period. I en behandlingsfamilj behöver en vuxen kunna vara hemma på heltid.



Dom olika stegen i vår process för att bli familjehem


Kontakta oss

Kontakta oss för att ta reda på mer om hur det är att vara ett familjehem.


Första intervjun

När du kontaktar oss så börjar vi med ett telefonsamtal där du får berätta mer om dig och din familj och får möjlighet att ställa frågor. Vi gör sedan ett första hembesök hos dig. Hembesöket är det första steget i vår utredning.


Utredning

Alla familjehem behöver utredas för att därefter godkännas som lämpliga att vara familjehem. Vår utredningsprocess bygger på Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd, Socialstyrelsens initialbedömning BRA-FAM samt vår egen bedömnings- och utredningsmanual. I vår utredning ingår hembesök, referenstagning, registerutdrag från Polisens misstanke- och belastningsregister, Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten, Transportstyrelsen och Socialregistret, så kallad djupintervju med föräldern i familjen och en analys av intervjun.


Genomgång av bedömningen

När alla moment i utredningen är klara så träffas vi och går igenom vår bedömning. Både vi och du kan när som helst under utredningen välja att avsluta den. Du kan tacka nej till att bli familjehem även efter utredningen påbörjats om du tycker att det inte känns rätt eller vill vänta.


Utbildning och stöd

När du blivit godkänd som familjehem så vill vi att du går en grundutbildning för att vara så bra förberedda som möjligt. Vi finns med dig för stöd, handledning och utbildning under hela placeringen. Vi erbjuder en stor del av digitala utbildningar samt handledning vid behov. Vi har också jour dygnet runt för att du ska känna dig trygg med att vi hela tiden finns till hands om du behöver hjälp eller om det dyker upp frågor.


Inflytt

Processen att matcha barn och unga med så rätt familjehem som möjligt är mycket viktig. Ibland kan en förfrågan som passar i din familj komma bara några dagar efter att du har blivit godkänd och ibland kan det dröja. För att du och barnet ska få så bra förutsättningar som möjligt är det viktigt att ha tålamod och invänta en förfrågan som passar i just din familj. Rätt matchning kan bland annat handla om ålder, allergier och geografi.